De multe ori probabil ca ati vazut in lista manoperelor pe care medicul endodont le face “obturare 3D a canalelor”.

Ce inseamna?

Termenul se refera la obturatia finala de canal si presupune o tehnica de inserare a gutapercii incalzite. Ea se numeste condensare verticala la cald.

Ce presupune?

Obturatia de canal, adica sigilarea canalelor la sfarsitul prepararii lor, se face cu ajutorul conurilor de gutaperca (un material thermoplastic) si a unei substante cu rol de “ciment”. Acest con de gutaperca este probat in canal si in momentul in care se potriveste foarte bine pe conformatia canalului este introdus impreuna cu acel “ciment”. Apoi urmeaza a fi taiat la intrarea in canal. Uneori obturatia de canal se opreste aici, urmand a se umple partea coronara, deci a face dintele sa arate “ca nou”.

In ultimii ani, mai ales medicii endodonti, pentru a realiza aceasta obturatie 3D, taie acest con, cu un instrument special, mai jos de intrarea in canal, apoi imping acea gutaperca moale mai jos, mai taie un pic si tot asa pana la lungimea dorita de ea, calculate in functie de lungime canalului. Apoi peste acel con taiat de la jumatatea radacinii, de exemplu, se umple restul canalului cu aceeasi gutaperca dar in stare fluida. Apoi se apasa cu un instrument numit plugger, folosit si mai devreme pentru a reaseza/impinge gutaperca incalzita. La final vine partea de restaurare.

Rolul acestui procedeu este de a asigura o patrundere cat mai buna a materialului de obturatie de canal (ciment+gutaperca) chiar si in canalele laterale sau spatiile ramase neatinse de gutaperca, pe care altfel nu le-am putea sigila.

 

Pentru a solicita o programare va rugam completati formularul de mai jos.