Endodonția este o latură a stomatologiei care se ocupă cu studiul și tratarea afecțiunilor pulpei dentare si parodonțiului apical. Cuvântul în sine format prin alăturarea a 2 cuvinte care provin din limba greacă și anume odontos=dinte și endo= în interior. Deci, daca formulăm altfel, medicii endodonți sunt cei care scot nervi și curăță canalul radicular de debriuri, bacterii apoi umplu acest canal cu un material numit gutapercă.
Scopul endodonției este acela de a elimina durerea și a permite păstrarea cât mai mult timp pe arcadă a dintelui.
Cum?
Tratamentul endodontic are mai multe etape, dar prima și cea mai importantă o reprezintă un diagnostic corect. Apoi, în ordine vom avea următoarele:
-curățarea cariei
-îndepărtarea pulpei dentare
-instrumentarea canalelor (curățarea lor cu instrumentar specific)
-obturarea canalului (umplerea lui cu un material numit gutapercă dar și pastă de canal)
-restaurarea coronară (parte foarte important, care are o pondere mare în înclinarea balanței spre success sau eșec)-refacerea coroanei
Ce instrumentar/dispozitive/aparate folosim?
Primul și cel mai important pe care trebuie să îl menționez este diga. Aceasta asigură o izolare foarte bună a dintelui astfel încât în cursul tratamentului de canal saliva care conține bacterii nu va ajunge la dinte iar pacientul este ferit de contactul cu corpi straini (ace) sau soluții chimice folosite pentru tratamentele mecanic și chimic ale dintelui.
Miscroscopul dentar este de un real ajutor în ultimii ani. Patologia s-a complicat și pe langa acest lucru, deși avem la dispoziție mai multe aparate care ne ajută, și accidentele sunt mai des întâlnite. Indica tar fi să avem la dispoziție un sistem de magnificație, respectiv lupe sau microscop, deoarece așa cum a spus și Kim “nu poți trata ceea ce nu vezi”.
Sistemele rotative care au intrat pe piață în ultima vreme ne fac viața mai ușoara și au crescut atât confortul pacientului cât și al medicului. Cu siguranță că aceste sisteme sunt mai eficiente în a curăța canalele radiculare de debriuri, deși uneori se poate intâmpla să întâlnim praguri sau blocaje și atunci apelăm la acele manual clasice.
Soluții chimice care ajută la îndepărtarea mai eficienta a microbilor și bacteriilor din canal.
Radiografiile sunt de mare ajutor atât la stabilirea diagnosticului cât și a evaluărilor ulterioare atât a obturației de canal cât și a procesului periapical. Trebuie menționat faptul că aparatele moderne de realizat radiografii au doza de radiații mică, așadar sunt relativ sigure.
De ce un medic endodont?
S-a specializat pe tratamente de canal, practica exclusiv asta, zi de zi. Foloseste instrumentar si aparatura specifica.
Ce este un medic endodont?
Un medic endodont este un medic stomatolog care și-a limitat practica la endodonție. Asta presupune multe ore de cursuri de specializare și hands-on. Și bineînțeles multă pasiune pentru… canale. 😊
Informatii utile pacientilor:
Cate sedinte?
De obicei este suficienta o sedinta de o ora, dar uneori este nevoie de 2 sedinte sau mai multe, in functie de fiecare caz.
Cat costa?
Din pacate nu pot fi date niste preturi fixe, de aceea este necesara o consultatie iar in urma acesteia se vor stabili detaliile ulterioare despre cat costa si cat dureaza.
Ce se intampla dupa ce se termina tratamentul de canal?
Pacientul va fi indrumat sa se adreseze medicului sau stomatolog, acesta urmand sa realizeze o coroana.
De ce este nevoie de coroana?
Deoarece este necesar ca dintele sa isi recastige functionalitatea.
Ce trebuie sa mai stiu?
Este foarte important ca igiena sa fie extrem de bine facuta pentru a putea crea premise pentru pastrarea cat mai indelungata a dintelui pe arcada.
Doare?
Manopera nu este dureroasa deoarece avem la dispozitie anestezice. Dupa finalizarea tratamentului de canal este posibil sa apara o durere care poate dura chiar si o saptamana. Pacientii vor fi instruiti sa ia medicatie antiinflamatorie.
Programati acum un consult folosind formularul de mai jos